De geschiedenis achter ODAS

De geschiedenis achter ODAS

Hoe het begon

 

1960: Onder impuls van baron Jacques de Crombrugghe de Looringhe wordt op 12 januari de vzw Gruuthof opgericht. Het doel van deze vzw bestaat eruit een sociale en culturele infrastructuur uit te bouwen voor mindervaliden  (jeugdheem, feestzaal, clubhuis, revalidatiecentrum).

1963: De eerste activiteiten vinden plaats in de Katelijnevest, in de vroegere gebouwen van Brouwerij De Lac. Er zijn 6 mindervaliden in dienst.

1964: Gilles de Pélichy, de heren Branders, Delahaye, De Vilder, Soens, Vande Casteele en Vannoorden komen samen om een werkgroep op te starten binnen de vzw Gruuthof die als opdracht heeft een beschermde werkplaats op te richten.

1966: Op 5 april wordt in het revalidatiecentrum Licht en Liefde, in de Annuciatenstraat 54 te Brugge, de stichtingsvergadering van de Brugse Beschermde Werkplaats gehouden. De statuten verschijnen in het Belgisch Staatsblad van 12 mei 1966.

1967: Verhuis naar de kazerne in de Langestraat. Er zijn nu 68 mindervaliden in dienst.

1970: Met 111 werknemers is de huisvesting opnieuw te klein. Er wordt beslist gebouwen op te trekken in de Dreef ter Panne waar een terrein van meer dan 6000 m² wordt aangekocht.

1971: In november worden de nieuwe gebouwen officieel in gebruik genomen.

1973– 1998: Er wordt continu gewerkt aan verbeteringen en uitbreidingen zoals de opbouw van de plastificeer- en mechaniekafdeling en aankoop van extra gronden om de bestaande ateliers uit te breiden.

1986: Loca Labora, pionier in sociale tewerkstelling, start met met de Kruiderie in Beernem. Er worden bio-kruiden en later ook bio-groenten gekweekt. Ondertussen is De Kruiderie uitgegroeid tot één van de meest interessante kruidenkwekerijen van België.

2003: De Brugse Beschermde werkplaats wordt Arcotec vzw.

2006: Opening van het Arcotec nieuwbouw voor Inpak en Montage in Dreef ter Panne 9.

2009: Inhuldiging van het vernieuwd Arcotec gebouw voor de metaaldraadartikelen in Dreef ter Panne 14.

2010: Arcotec en Loca Labora gaan actief samenwerken.

2014: Arcotec start met de uitbating van de cafetaria in de Kinderboerderij ‘De Zeven Torentjes’ in Brugge.

2015: De naam ‘Footstep’ wordt boven de doopvont gehouden en de namen Loca Labora en Arcotec worden officieel opgeheven.

2019: Footstep start de uitbating van ‘De Grote Wateringe’ in Damme.

2021: De Horeca binnen Footstep start een nieuw hoofdstuk met Pand 9, de uitbating van het Meersenhuis in centrum Brugge en de uitbouw van Footstep Catering en Footstep mise-en-place.

2024: Maatwerkbedrijf Footstep is ondernemend, duurzaam, ambitieus én sociaal. De naam Footstep paste niet meer bij dit verhaal. Daarom werd ervoor gekozen om op 1 januari te veranderen van naam. Een nieuwe naam die aansluit bij ons DNA.
Footstep wordt ODAS!