Veelgestelde vragen over maatwerkbedrijven

Veelgestelde vragen over maatwerkbedrijven

Bij ODAS geloven we dat iedereen de kans moet krijgen om zijn talenten te benutten. Maatwerkbedrijven spelen hierin een cruciale rol. Ze bieden werk en ondersteuning aan mensen die moeilijk toegang vinden tot de reguliere arbeidsmarkt. Maar wat betekent dat precies? En hoe werkt een maatwerkbedrijf? In deze FAQ geven we antwoord op de meest gestelde vragen.

ODAS Wat is een maatwerkbedrijf

Wat is een maatwerkbedrijf?

Een maatwerkbedrijf, vroeger bekend als een beschutte of sociale werkplaats, biedt werk op maat aan mensen die moeilijk toegang vinden tot de reguliere arbeidsmarkt. In plaats van mensen te laten passen in een functie, creëren we werk dat past bij hun mogelijkheden en talenten. Zo dragen we bij aan een inclusieve samenleving waar iedereen een waardevolle bijdrage kan leveren. Net als andere bedrijven werken maatwerkbedrijven economisch rendabel, maar met een uitgesproken sociale missie.


ODAS Wie kan werken bij een maatwerkbedrijf

Wie kan werken in een maatwerkbedrijf?

Maatwerkbedrijven zijn er voor mensen met een erkende arbeidsbeperking. De VDAB bepaalt wie in aanmerking komt. Beschik jij over een ticket collectief maatwerk, over een advies arbeidszorg of over een VOP-erkenning? Dan hebben wij voor jou zeker en vast de juiste job! Waar reguliere bedrijven vooral focussen op winst, streven wij ernaar om zoveel mogelijk mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans te geven op werk en persoonlijke groei.


ODAS Wat is het doel van een maatwerkbedrijf

Wat is het doel van een maatwerkbedrijf?

Het hoofddoel van een maatwerkbedrijf is om mensen met een arbeidshandicap of andere drempels tot de arbeidsmarkt werk en ondersteuning op maat te bieden. Dit betekent rekening houden met hun talenten en noden, zodat ze duurzaam en met voldoening kunnen werken.


ODAS hoe heette een maatwerkbedrijf vroeger

Hoe heette een maatwerkbedrijf vroeger?

Maatwerkbedrijven stonden vroeger bekend als beschutte of sociale werkplaatsen. De naam mag dan veranderd zijn, de kern blijft hetzelfde: werk creëren dat afgestemd is op de mensen, en niet andersom.

Is een maatwerkbedrijf een vzw?

Ja, een maatwerkbedrijf heeft de rechtsvorm van een vzw. Vroeger bestond ook de vennootschap met sociaal oogmerk (VSO), maar die rechtsvorm is inmiddels afgeschaft. Dit betekent dat maatwerkbedrijven vandaag enkel als vzw kunnen opereren.

ODAS hoeveel maatwerkbedrijven in België

Hoeveel maatwerkbedrijven zijn er in België?

In 2023 waren er 127 erkende maatwerkbedrijven in België. Daarnaast waren er nog 148 initiatieven binnen de lokale diensteneconomie en 80 projecten gericht op arbeidsmatige activiteiten. Samen bieden ze werk aan duizenden mensen met een arbeidsbeperking.


Wie werkt in een maatwerkbedrijf?

Bij een maatwerkbedrijf werken mensen die niet op de reguliere arbeidsmarkt terecht kunnen. Dit kunnen mensen zijn met een mentale, psychische, lichamelijke of zintuiglijke beperking, of met een andere factor die hen belemmert om vlot een job te vinden.


ODAS troeven maatwerkbedrijf

Wat zijn de troeven van een maatwerkbedrijf?

Maatwerkbedrijven combineren een sociale missie met economische activiteiten. Ze bieden mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een stabiele werkomgeving en begeleiding op maat. Tegelijk leveren ze kwalitatief werk aan bedrijven en organisaties die op zoek zijn naar een betrouwbare en duurzame partner.

Wat is de kerntaak van een maatwerkbedrijf?

De kern van een maatwerkbedrijf is het inschakelen van doelgroepwerknemers door middel van economische activiteiten. Sinds de jaren ‘60 is onze missie duidelijk: we creëren een inclusieve werkplek waar iedereen de kans krijgt om zich te ontplooien en deel uit te maken van een professioneel team.


Toch nog vragen?

Contacteer ons